Cases

SLTN is de vertrouwde partner van organisaties in verschillende sectoren. Benieuwd hoe wij hen helpen de uitdagingen van hun branche aan te pakken met een oplossing op maat? Lees onze klantcases.

Reasult ontwikkelt met hulp van SLTN Europese schaalbaarheid

Wie een stuk grond koopt en er een kantoorgebouw of appartementencomplex neerzet, wil zeker weten dat de investering wordt terugverdiend. De vastgoedsector is sterk afhankelijk van goede financiële modellen en rapportages. De software van Reasult is hierbij een belangrijk instrument. De klanten van Reasult zijn grote investeerders en projectontwikkelaars die hoge eisen stellen aan beschikbaarheid en performance.
“Onze grootste concurrent is Excel”, zegt Klaas Bosma met een knipoog: iedereen kent het, het is een flexibele oplossing en de meeste mensen kunnen er goed mee overweg. Klaas Bosma is Director Development & Operations bij Reasult en legt uit hoe data-intensief de vastgoedsector is. “Op het moment dat projecten te omvangrijk worden, kapitaal van derden wordt ingebracht en externen willen meekijken, is de suite van Reasult een professionele oplossing. Klanten van Reasult zijn over het algemeen grote ondernemingen waarbinnen tientallen ontwikkelbedrijven actief zijn, zoals Volker Wessels en Corpus Sireo. Hier is standaardisatie van belang om verschillende complexe projecten op een uniforme wijze te kunnen managen – en vergelijken op bijvoorbeeld financieringsbehoefte, kosten en rendement. Andere klanten zijn institutionele vastgoedbeleggers zoals a.s.r. of Bouwinvest. Reasult heeft ook een product gericht op het waarderen (taxeren) van vastgoed, een proces dat onderhevig is aan regulering. En tot slot hebben we een oplossing voor Financiële Planning & Analyse.”

Van on premise naar SaaS

“Onze software werd door klanten vooral lokaal geïnstalleerd: op laptops of op netwerkservers. De oplossingen die wij bieden, vragen om krachtige hardware qua CPU en geheugen. Onze klanten zijn op een gegeven moment steeds vaker gaan aangeven dat ze zich niet wilden bezighouden met de achterkant van de applicatie. Daarom is Reasult jaren geleden gestart met het aanbieden van een eigen hardware-omgeving en infrastructuur. Hiervoor hebben we lange tijd samengewerkt met een kleine datacenterspecialist. Dit ging steeds meer uit de pas lopen met de steeds hogere eisen op het gebied van snelheid, omvang en beveiliging – denk aan compliance vanuit de financiële sector. Het werd dus tijd om een andere partner te zoeken – wij zijn goed in softwareontwikkeling, maar hebben een specialist nodig die ons helpt met de infrastructuurkant.”

“Onze ontwikkelaars werken in bizzdevops-teams, ze hebben zowel intensieve domeinkennis van de vastgoedbranche als kennis van software development. Onze mensen staan in nauwe verbinding met de markt, want de behoeften van onze klanten veranderen. Onze ontwikkelaars begrijpen hoe bijvoorbeeld wensen op het gebied van verduurzaming in vastgoed vertaald kunnen worden in de applicaties.”

Zoektocht naar nieuwe partner

“In de zoektocht naar een nieuwe IT-partner hebben we zowel zelf lijstjes opgesteld als suggesties bij onze klanten gevraagd,” aldus Bosma. “Daarbij accepteren onze klanten geen downtime – waar we voorheen wel te vaak mee te maken hadden. Een aantal grote klanten heeft actief dienstverleners aangedragen. We hebben ook besloten zelf niet verder te investeren in kennis op het gebied van infrastructuurbeheer. Daarom hebben we uiteindelijk – op basis van verschillende requirements – gekozen voor één partij die goed is in zowel het leveren van de hardware als het beheer.”

Security

Op het verlanglijstje van Reasult stond onder meer internationale schaalbaarheid, maar ook het leveren van een POC waaruit duidelijk blijkt dat de dienstverlener begrijpt dat toegangsrechten bijvoorbeeld extreem goed geregeld moeten zijn. Het gaat immers om heel specifieke software en klanten met grote financiële belangen. “Er moet veel informatie gerouteerd worden op een gebruiksvriendelijke en veilige manier,” licht Bosma toe. “Sommige partijen bleken niet in staat een POC op te leveren, maar SLTN kwam samen met een eigen leverancier met een zeer goede portalgebaseerde oplossing voor onze applicaties. Het portal biedt eindgebruikers meteen ook toegang tot aanvullende diensten zoals support. Dat is een kenmerk van SLTN: ze hebben zich verdiept in onze business en gekeken naar hoe klanten zouden willen werken – en daar een POC voor ontwikkeld. Daarnaast heeft SLTN goed begrepen dat onze applicaties om bovengemiddeld zware servers vragen.”

Resultaten

De applicaties van Reasult draaien sinds 2020 in de twee datacenters van SLTN en op Azure. SLTN verzorgt ook het beheer en de ontsluiting richting eindgebruikers. De samenwerking met SLTN heeft verschillende voordelen opgeleverd, stelt Bosma. “De nieuwe achterliggende optimale infrastructuur zorgt voor een veel snellere opstarttijd, wat voor alle soorten gebruikers (interne ontwikkelaars en beheerders en natuurlijk de eindgebruikers) prettig is. Daarnaast heeft Reasult via het portal het IT-team van Reasult ook betere beheermogelijkheden gekregen – denk aan het aanmaken van gebruikers voor klanten of een nieuwe release beschikbaar stellen.”

SLTN heeft bovendien inkoopvoordelen – op het gebied van kostbare hardware en licenties voor achterliggende software – weten te realiseren voor Reasult. Bosma: “We zijn nu volledig in control. We kunnen beter meekijken met klanten die vragen hebben over een onderdeel van de applicatie. Voor onze klanten geldt nu: hosting tenzij. In het verleden waren we daar nogal huiverig voor. Sinds de keuze voor SLTN is ons softwareaanbod niet langer een zorgenkindje, maar een gezonde asset.”

Toekomst

De applicaties die Reasult aan zijn klanten levert, staan nu nog in de private cloud van SLTN. Bosma legt uit waarom voor de private cloud is gekozen: “SLTN heeft voor ons beide opties naast elkaar gezet, met als uitkomst meer controle, betere specs en een lagere prijs voor de private cloud van SLTN. We zien uiteraard dat de markt richting publieke cloud beweegt. Bovendien heeft onze nieuwe eigenaar alle applicaties in AWS staan. Ook de nieuwe softwareproducten die we nu ontwikkelen ter vervanging van onze bestaande oplossingen zijn cloudnative en zullen straks dus in de cloud belanden. Ook die capaciteit kopen we in bij SLTN.” Bosma verwacht dat er desondanks ook klanten zullen blijven die valide redenen hebben om de applicaties niet vanuit de publieke cloud af te nemen. Voor deze klanten blijven andere afnamemodellen bestaan, zo verwacht hij.

Cloud economics

“SLTN is beslist onze adviseur als het gaat om het optimaal benutten van het cloudmodel. Omdat onze applicaties erg veel data moeten verwerken, hebben we bijvoorbeeld ’s nachts meer capaciteit nodig dan overdag. Het is fijn dat SLTN experts aan boord heeft specifiek voor cloud economics waar we op kunnen terugvallen. En als zich een keer een P1 voordoet, dan staat er een compleet team klaar – in plaats van één persoon die misschien op vakantie is. Overigens hebben we na de migratie naar SLTN het net opgehaald bij onze klanten en de feedback die we kregen was erg positief. We staan er nu beter op bij onze klanten.”

Over Reasult

Reasult maakt software voor de commerciële kant van de vastgoedsector: projectontwikkelaars, beleggers en taxateurs; zowel in Nederland als in de DACH-markt. Reasult is kortgeleden overgenomen door Planon, een toonaangevende internationale leverancier van Integrated Workplace Facility Management (IWMS) Software. Reasult heeft circa 70 medewerkers, waarvan het grootste deel zich bezighoudt met klantbeheer en softwareontwikkeling rond de drie belangrijkste producten van Reasult.