Nieuw datacenter ‘De Stille Kracht’ voor gemeente Haarlem
In 2017 speelde bij de gemeente Haarlem het project “Any”, dat in het teken stond van het vernieuwen van de volledige datacenter-infrastructuur; van de servers tot de digitale werkplek bij de medewerkers. Het oude datacenter dateerde uit 2009, en voldeed in functionaliteit en snelheid niet meer aan de wensen van de gemeente Haarlem. Volgens de projectleider van het project “Any” hadden ze hadden steeds vaker fixes en patches nodig om de infrastructuur draaiende te houden. Daar kwam bij dat de medewerkers ook flexibeler wilden werken. Daar wilden ze als IT-afdeling op inspelen.
De aanbesteding is hiervoor uitgeschreven, waarbij de keuze werd gemaakt om dit te gaan doen met technologie van VMware. Als gemeente hebben zij bij dergelijke projecten te maken met de aanbestedingswet, die bepaalt dat wanneer opdrachten met een looptijd van vier jaar een bepaald bedrag overstijgen het op Europees niveau dient te worden aanbesteed.
Twee locaties
Onderdeel van die overeenkomst was ook de samenwerking met ITQ Consultancy. Zij hebben geholpen met het ontwerp en het opstellen van de “requirements” voor de benodigde hardware. Dat heeft geleid tot een nieuwe aanbesteding voor de hardware, waarbij SLTN is gekozen als leverancier van HPE Synergy. Dit vormt de “backbone” van, en een solide basis voor het nieuwe virtuele datacenter op basis van VMware: een zogenoemd “software defined datacenter” met een “end user computing” omgeving voor de eindgebruikers.
De helft van het datacenter staat bij de gemeente Haarlem zelf op locatie, de andere helft van de hardware is ondergebracht bij Iron Mountain in de Waarderpolder. Die twee locaties zijn met elkaar verbonden, zodat het “software defined” datacenter in feite één geheel is. Als één kant uitvalt, neemt de andere kant het volledig over. Onder normale omstandigheden draait in beide datacenter de helft van de fysieke load.
Prijs-kwaliteitverhouding
“SLTN is uit de aanbesteding gekomen als partij met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Zij zijn verantwoordelijk voor het maken van de hardware-configuratie. De specificaties heeft de gemeente zelf geschreven, samen met ITQ, en daar heeft SLTN het hardware voorstel, bestaande uit een aantal bouwblokken op basis van onder andere HPE Synergy systemen, op afgestemd. Na het gunnen van de aanbesteding is het rackontwerp door SLTN gemaakt, en is het vervolgens gebouwd. Daarna is de gemeente Haarlem aan de slag gegaan met de virtualisatie laag.”
De meeste voordelen voor de medewerkers komen voornamelijk voort uit die virtualisatie laag. Zij kunnen nu flexibeler en sneller werken. “Dat de hardware daaronder, die dit mogelijk maakt, goed presteert merken vooral de beheerders. Door deze infrastructuur was de gemeente Haarlem bij het uitbreken van de corona pandemie goed voorbereid op thuiswerken. De gekozen HPE Synergy hardware is de stille kracht achter het geheel.“