Dynniq wil sparren met specialisten

De diensten die Dynniq levert op het gebied van mobiliteit, parkeren en energie kunnen alleen bestaan dankzij IT. Voor het verwerken van de benodigde data is een goed en veilig netwerk tussen de 23 locaties wereldwijd cruciaal. Met technologie van Cisco/Meraki zorgt SLTN dat Dynniq zijn klanten slimme oplossingen kan bieden.
Het van oorsprong Nederlandse Dynniq heeft een lange voorgeschiedenis. Na de oprichting van het bedrijf in 1929 onder de naam Nettenbouw heeft de firma Peek Traffic het in 2007 overgenomen. Na een re-branding en overname van Imtech Traffic & Infra, heeft het bedrijf uiteindelijk eind februari 2016 de naam Dynniq gekregen met als motto: energising mobility. Dynniq levert diensten op het gebied van drie strategische speerpunten: mobiliteit, parkeren en energie. De rode draad in de dienstverlening van Dynniq is het ontwikkelen van slimme, veilige, kosteneffectieve en vooral energiezuinige oplossingen. Deze slimme oplossingen leunen zwaar op IT, omdat zij niet kunnen bestaan zonder het intelligent verwerken van een breed scala aan data met behulp van algoritmen.

Strategische samenwerking

Voor deze cruciale IT werken de verschillende bedrijfsactiviteiten van Dynniq al geruime tijd samen met SLTN. In de huidige samenwerking helpt SLTN Dynniq met o.a. netwerk access control en netwerksegmentatie, waarmee ongenode gasten uit het netwerk worden geweerd. Dit gebeurt met technologie van Cisco/Meraki. “Wij hadden vooral behoefte aan kennis over netwerken. We weten echt wel wat een netwerk is, maar het is niet onze eigen expertise. Daarom willen we samenwerken met specialisten die weten wat er speelt, de best practices kennen en daarmee in staat zijn om met ons te sparren,” aldus Maarten van Velsen, Senior Lead Engineer bij Dynniq.

23 locaties

Van Velsen: “Ons doel was de netwerkbeveiliging naar een hoger niveau te brengen en daar hadden we een partner voor nodig. Dat werd SLTN. Hun netwerkontwerp hebben we, na een test in een praktijkopstelling, uitgerold over 23 locaties, van Finland tot Zagreb en Barendrecht.”

Dynniq is zelf in control. “We hebben volledig inzicht in het netwerk, kunnen snel vragen om aanpassingen en zo de beveiliging verbeteren. De login is veranderd, met betere authenticatie. Ook daar hadden we best practices voor nodig en die vinden we bij SLTN. Zij hebben alle oplossingen ingericht èn gedocumenteerd. Dat is dus waar we naar op zoek zijn in een partnership.”

Securityvolwassenheidsniveau

Dynniq heeft eind vorig jaar met KPMG de volwassenheid van hun security doorgelicht. Op periodieke basis wordt, in samenwerking met KPMG, gekeken wat er nodig is om het securitylevel op het hoogste niveau te krijgen. Daarvoor is men nu een roadmap aan het opzetten. Alle hardware, op basis van Cisco/Meraki, wordt beheerd door SLTN, waarbij SLTN onder andere de deepscans en penetratietesten uitvoert, zodat de informatiebeveiliging voor alle vestigingen in Europa wordt getest en kan worden verbeterd tot het hoogste niveau. Op basis van de bevindingen van SLTN kan Dynniq zelf troubleshooten, waarbij SLTN ondersteunt waar nodig. Hierbij hebben Dynniq en SLTN samen de balans gezocht tussen de verantwoordelijkheid van de lokale beheerders en de centraal geregelde informatiebeveiliging.

Flexibele samenwerking

Bij samenwerking gaat het om teamfocus en flexibiliteit. Voor maximale flexibiliteit heeft SLTN een vaste deskundige contactpersoon aangesteld met wie het Dynniq beheerteam rechtstreeks kan overleggen. Dit komt snelheid en effectiviteit ten goede. Daarnaast heeft Dynniq periodiek tactisch en operationeel overleg met de servicemanager van SLTN. Deze wijze van samenwerking wordt door zowel Dynniq als SLTN als prettig ervaren en heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat er grote stappen zijn gezet in het verhogen van het niveau van informatiebeveiliging. De flexibiliteit van SLTN blijkt ook uit de wijze waarop SLTN en Dynniq samenwerken in projecten, waarbij Dynniq zelf de rol van projectleider invult, en SLTN project-resources levert die niet alleen uitvoeren, maar juist ook bijdragen aan het projectplan samen met de projectleider.

Ontwikkelingen

Van Velsen: “We hebben een eigen datacenter in Aalsmeer waar vooralsnog alles op draait, maar dat gaan we niet meer uitbreiden. Als er ruimte nodig is dan geldt nu de benadering ‘Cloud, tenzij…’. Ik wil daarom een flexibele Cloud die kan op- en afschalen, maar omdat het zo belangrijk voor ons is, wil ik het wel verbinden met het netwerk. Daarvoor hebben een oplossing gevonden met een private Cloud bij SLTN. Het netwerk dat SLTN host wordt tevens beheerd door SLTN.” De modulaire opbouw van de oplossing van en de overeenkomst met SLTN maakt deze flexibiliteit mogelijk, zodat Dynniq eenvoudig kan inspelen op organisatorische ontwikkelingen.

De core business van Dynniq is weliswaar techniek, maar het is geen IT-bedrijf. Om de toekomst op het gebied van IT te waarborgen is strategisch sparren onontbeerlijk. Dynniq heeft hiervoor in SLTN een goede partner gevonden.